In het borduurmuseum zijn niet alleen prachtige borduurwerken maar ook juweeltjes van houtsnijwerken te bewonderen. Verspreid door het museum staan kunstig gesneden meubels, die zorgen voor een mooie aankleding. Verder is er op de bovenverdieping een hele afdeling ingericht met houtgesneden kunst, uitgewerkt met verschillende technieken van houtsnijden. Zo zijn er houten beelden, boeren wagens, klompen, pijpen, abstracte figuren en nog veel meer...
Het Fries houtsnijwerk is een belangrijk onderdeel van het houtsnijmuseum. Dit houtsnijwerk vindt zijn oorsprong in Noord-Europa, met name in Noorwegen, Zweden en Denemarken, en het gedeelte waar vroeger de Friezen woonden. Vandaar de naam Fries houtsnijwerk. Het is één van de oudste hobby's en wordt als kunstuiting en nuttig tijdsverdrijf gezien.
Het Fries houtsnijwerk is erkend als belangrijk nationaal cultuurgoed en is in 2013 geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.
De kenmerken van het Fries houtsnijwerk zijn de geometrische figuren. Het snijwerk wordt hoofdzakelijk gebruikt door houten gebruiksvoorwerpen te versieren met allerlei motieven. Denk bijvoorbeeld aan o.a. bijouteriedoosjes, onderzetters, kruidenrekjes, theekistjes, bijzettafeltjes en dienbladen. Ook het maken van fraai uitgesneden hangklokken, pendules, fotolijstjes en spiegellijsten behoren tot de mogelijkheden.